Green coffee > Our green coffee ranges > Our coffees > Coffee sheet ESTATE
Sulawesi – Latimojong
THE ESTATE RANGE
Traceability: Farm
A coffee produced at a plantation combining a specific terroir anda producer’s unique know-how, expressing a history and a vision.
Quality
83+
Quantity
Very limited
Education points
50
Estate range
ESTATE
Sulawesi – Latimojong
Klasik Beans Sulawesi
Sulawesi du Sud
Indonesia
Producer
Klasik Beans
Altitude
1000 - 1400 m
Environment
Species
arabica
Varietal
Line S , S795
Harvest period
May to August
Harvest type
Manual
Process
Semi-washed
Drying
On African beds in greenhouses
Sensory profile
« An true olfactory journey with its aromas of coconut, almond and fruits. Its full body is then replaced by flavors of lemon, caramel and fresh tobacco. »
Availability and prices: log in
THE ESTATE RANGE
Traceability: Farm
A coffee produced at a plantation combining a specific terroir and a producer’s unique know-how, expressing a history and a vision.
Quality
83+
Quantity
Very limited
Education points
50

ABOUT

Highly popular amongst Japanese customers for their typicity and their spicy notes, coffees produced on the island of Sulawesi are highly sought after.

Our partner Klasik Beans has chosen to work with producers in a remote area called Latimojung where coffee trees are grown in endemic forests or planted by producers. Since 2014, producers using their traditional methods have begun pooling their resources to branch out to using wet processes.

KLASIK BEANS SULAWESI

Klasik Beans est une coopérative fondée en 2008 par un groupe de producteurs à Puntang sur l'île de Java. Cette petite coopérative possède une philosophie complémentaire à celle de Belco, que cela soit d'un point de vue de la qualité, de l'humain et du respect de l'environnement. La coopérative a pour objectif de préserver l'héritage culturel Indonésien par la création de cafés biologiques, durables et équitables. La production doit respecter les bonnes pratiques agricoles (aujourd'hui production presque organique & totalement sous ombrage).
Leurs sites principaux sont à Java mais ils se sont par la suite implantés sur les îles de Bali, de Flores et de Sulawesi en créant des partenariats avec des producteurs locaux.

Le café de Sulawesi est très prisé par les japonais qui le considère comme le meilleur terroir indonésien. Ils créent une forte demande car ils sʼapprovisionnent à la source.
Les trois principales régions de production sont Toraja, Kalosi et Enrekang. La coopérative Klasik Beans a choisi de sʼassocier avec les producteurs dʼEnkareng, dans une zone reculée appelée Latimojung.
A 1400 m dʼaltitude, les plantations de café sont principalement sous forêt qu'elle soit endémique ou plantée. Depuis 2014, les producteurs habitués à leurs méthodes traditionnelles se dirigent de plus en plus vers à un process de transformation par voie
humide qu'ils ont organisé en se regroupant.

Les cafés produits sur le terroir de Latimojung présentent souvent une tasse avec une belle acidité, fruitée et épicée.


Ground
Acrisol

Rainfall

Temperature

Humidity

Shadow
Oui

Preparation

Semi-washed

KLASIK BEANS SULAWESI

Strengths

S795 | Line S | Acrisol

The history of the producer

The story
of the producer

Indonesia is a country as large as Europe with a fabulous wealth of terroirs and different preparations.
Amidst this great diversity, we are lucky to have partnered with the Klasik Beans Cooperative. A pioneer in the production of high-quality coffees, this cooperative takes a philosophical approach to coffee inspired by the vision of its founder, Eko: to work the land with respect for nature and humankind, hide nothing and remain independent!

Log in to see more

To access the coffee sensory profile, grain analysis and
sales support tools, log in or create your Belco account.

 

OTHER COFFEE IN THE RANGE