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Bolivie - La Paz - Caranavi - G. Mamani -  Pacamara - Nature

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  • Origine

    Bolivie
  • Région

    La Paz
  • Terroir

    Caranavi
  • Producteur

    Gonzalo Mamani
  • Espèce

    Arabica
  • Variété

    Pacamara

  • Process

    Nature

  • Conditionnement

    60kg - Jute bags

La région La Paz

La production caféière en Bolivie est concentrée dans la région de La Paz, représentant 91% du volume total. Le modèle prédominant est l'agriculture familiale biologique, avec des exploitations d'une superficie moyenne de 2 à 3 hectares. Entre 1990 et 2017, bien que la production ait chuté de 156 000 à 31 000 sacs de 60 kg, les rendements ont également baissé, passant de 15 à seulement 5 sacs par hectare. La municipalité de Caranavi, située dans la région de La Paz, est considérée comme la capitale bolivienne du café. Cependant, cette boisson n'étant pas la boisson nationale, de nombreux efforts restent à fournir pour améliorer le développement de la production et de la transformation du café en Bolivie. Malgré ce contexte, le secteur caféier bolivien, offre un potentiel de développement intéressant s'il bénéficie des investissements et de l'accompagnement nécessaires. 

La Fédération des producteurs de café exportateurs de Bolivie (FECAFEB) est une organisation nationale autonome à but non lucratif, fondée le 15 mai 1991. Son rôle est d'apporter un soutien aux associations et coopératives qui représentent la majorité des producteurs, mais aussi aux petites, moyennes et grandes entreprises impliquées dans la collecte, la transformation et la commercialisation du café. En tant qu'organisation spécialisée dans la gestion productive, l'assistance technique et la commercialisation du secteur café, la FECAFEB s'appuie sur des principes économiques et sociaux. Elle regroupe 42 organisations de producteurs sous forme de coopératives ou associations réparties dans différents départements boliviens comme La Paz, Santa Cruz et Cochabamba.

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Quelques mots sur Gonzalo Mamani

My history with coffee began in 2020, when I decided to leave my job as an auto mechanic in Potosí and follow my family's coffee legacy. Since then, I acquired a farm in the region of Uchumachi, Caranavi, and started growing coffee. Although the farm has no official name, this project represents my effort to establish myself as a producer in the region and take advantage of the exceptional conditions of the area to produce coffee. I learned about coffee production by observing my neighbors in the Caranavi region. From a young age, I worked planting rice and tomatoes with my grandmother, and when I moved to this area, I became aware of the opportunities that coffee cultivation offered. As I became more involved in the coffee world, I began to learn from local producers and eventually decided to focus on specialty coffees, as I realized that they offered a better price.

I feel prouder to have built my farm from scratch and to produce a coffee that represents the effort and dedication of my family. Seeing how my coffee is valued in international markets and how my production has evolved with sustainable practices motivates me to continue improving. In addition, the fact that my farm is part of the coffee growing tradition of the region and that my work inspires my children to continue with this legacy is something that fills me with satisfaction. My main challenge as a coffee producer is to maintain and improve the quality of my coffee while facing the challenges of climate change and market instability. Variations in climate affect production and drying, so I must constantly adapt my practices. In addition, accessing markets that value and pay a fair price for specialty coffees remains a challenge, although working with BELCO has allowed me to make progress in this regard. 

My vision for the future is to grow my farm and turn it into the largest and most advanced coffee plantation, always maintaining a focus on quality and sustainability. As a producer, I want to continue improving my processes, innovating in varieties and beneficiaries to offer specialty coffees of excellence. My objective is to consolidate my farm as a reference in the region and ensure its growth so that my children can continue with this legacy. I want my work to serve as an inspiration for other producers and that together we raise the recognition of our community's coffee in international markets.

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