Firstable, selective harvesting is done on the farm to achieve the appropriate level of ripeness and achieve good fermentation. After manual selection, we take our coffee to the wet mill, where we classify or separate it by density. After we obtain the ideal beans for our process, the cherries are placed in fermentation tanks, water is added, and they are left to ferment for 40–50 hours, depending on how long it takes to reach the desired pH. Once fermentation is complete, we remove the coffee from the fermentation tanks, carry out our pulping process, and, once again, the freshly pulped coffee is returned to the fermentation tanks and left to ferment for 48–60 hours, until it reaches the required pH. Finally, the coffee is transferred to patios for two to four days to be pre-dried. It is then harvested and placed on raised beds to finish drying.
Los Naranjos
El Salvador - Sonsonate - Naranjos - Pacamara - Nature Anaérobique
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Prix spot
€/kg
How is this coffee processed?
Apaneca est une commune située dans le département d'Ahuachapán, au Salvador. Elle est largement reconnue pour ses paysages montagneux, son climat tempéré et son importance au sein de la Ruta de las Flores (Route des Fleurs). L’agriculture constitue le pilier économique d’Apaneca, la culture du café étant l’activité la plus importante.
La culture du café est une tradition profondément enracinée à Apaneca, transmise de génération en génération, et constitue une part essentielle de l’identité culturelle de la commune. Le café génère des emplois directs et indirects pour une grande partie de la population, en particulier pendant la saison des récoltes (la coupe) entre novembre et mars. Il contribue également au développement de petites entreprises (cafés, coopératives, vente d’artisanat), ce qui permet de diversifier l’économie.
Los Naranjos Café a été fondé en 2015. Initialement, toute sa production était externalisée jusqu’à la construction du moulin à café Los Naranjos en 2019. Depuis, l’entreprise est responsable de l’ensemble du processus : de la récolte à la transformation, jusqu’à l’exportation.
La ferme Los Angeles est située à quelques minutes de la ville d’Apaneca. Elle possède un sol limoneux, totalement plat, ce qui élimine les risques d’érosion ou d’autres types de pertes associées. De plus, elle contient une grande quantité de matière organique, avec beaucoup d’ombre et des microclimats idéaux pour le caféier Pacamara.
Cette ferme est composée à 100 % de Pacamara.
Cette ferme est exempte d’herbicides. De l’AGRICULTURE RÉGÉNÉRATIVE pure.
Outils marketing & Certifications
PLV, carte postale, QR code packaging, …
- El Salvador
Origine
Région
Sonsonate - Los Naranjos
Producteur
Espèce
Arabica Variété
Pacamara
Process
Nature Anaérobique
Séchage
25 jours lits de séchage
Conditionnement
35kg - Jute bags
Altitude
1350 Période de récolte
Décembre - Mars Type de récolte
Manuelle
La région Sonsonate
Since the introduction of its first seedlings in the 1740s, Arabica coffee cultivation initially reached Ahuachapán, Santa Ana, and Sonsonate, encouraged by agrarian colonialism, which, between 1870 and 1930, promoted the expulsion of communal lands in favor of a landed elite, the so-called 14 families, consolidating itself as the country's economic foundation. In Sonsonate, especially in municipalities such as Juayúa, Izalco, Salcoatitán, and Nahuizalco, coffee became the local economic backbone, generating employment and increased population on coffee farms and in processing plants.
In terms of production, Sonsonate has been part of the country's so-called western coffee mountain range, providing high-quality coffee, especially shade-grown varieties like Bourbon and Pacas. Despite this, recent decades have been marked by a severe crisis: diseases like coffee rust, climate change, low profitability, and the abandonment of farms have significantly reduced production and employment in the area.
From an environmental perspective, the shade – grown coffee plantations that predominate in Sonsonate function as forests, capturing carbon, regulating watersheds, and preserving biodiversity. Nearly 95% of the crops are shaded and provide approximately 7.8% of the national vegetation cover.
Today, coffee farms not only generate income and temporary and permanent employment for thousands of families in the region, but they also define the economic mobilization and organization of many rural communities.
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- La colorimétrie
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Comment ce café est-il préparé ?

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